Home
Bestuur
PPD Magazine
Agenda
Nieuws
Terugblikken
Links
Contact

50 jaar Marokkaanse arbeidsmigratie

Er is een tentoonstelling gemaakt die de geschiedenis van deze arbeidsmigranten weergeeft.

Vanaf 11 december staat deze in de bibliotheek in Venray. Tijdens openingsuren van de bibliotheek bent u van harte welkom om de expositie te bezichtigen tot 31 december 2019. De officiële opening staat gepland op vrijdag 13 december om 15.00 uur.

PPD en SMKK hebben een documentaire gemaakt waarin enkele arbeidsmigranten van het eerste uur hun verhaal vertellen. Hoe is hun komst naar Nederland gegaan, wat troffen zij hier aan en ook wat lieten zij in hun land achter? Nu 50 jaar later kijken zij op die periode terug.

Dit archiefmateriaal is afkomstig uit het archief van instellingen, Marokkaanse organisaties en individuen. Ook komen de verhalen aan bod van Marokkaanse Nederlanders uit politiek, sport, kunst- en schrijfwereld en de bijdrage van autochtone Nederlanders die vanaf het begin betrokken waren bij de participatie en emancipatie van deze nieuwe Nederlanders.
In de tentoonstelling komt niet alleen de migratiegeschiedenis aan de orde, maar bijvoorbeeld ook de gezamenlijke sociale strijd tegen kernwapens en racisme in Nederland. Hierdoor wordt deze onderbelichte gedeelde geschiedenis in woord en beeld weergegeven.
Bijzonder voor Limburg is het materiaal dat de werkzaamheden van de Marokkaanse arbeidsmigranten in de mijnen weergeeft.

Deel deze pagina: