Home
Nieuws
PPD Magazine
Agenda
Terugblikken
Bestuur
Contact

Diabetes en Ramadan?

Op vrijdag 10 maart heeft PPD een informatieavond georganiseerd voor vrouwen in ‘t Trefpunt over diabetes en wat dit betekent wanneer je wilt vasten. Ilham Saadane, diabetesdeskundige, heeft deze bijeenkomst verzorgd en met dank aan haar bijdrage hebben wij een groep vrouwen geïnformeerd over dit thema.

 

Door middel van deze presentatie is de ernst van diabetes onder de aandacht gebracht. Er is uitleg gegeven over de oorzaken en gevolgen van de ziekte en er zijn belangrijke tips gegeven waarmee het risico op diabetes te verkleinen is. Een gezond dieet en voldoende beweging zijn belangrijk in het voorkomen van suikerziekte. Hier hebben we het dan wel over diabetes type 2. Deze vorm van diabetes kan erfelijk zijn, met ouderdom komen of door een ongezonde levensstijl. Je levensstijl heeft dan ook invloed op hoe diabetes type 2 zich ontwikkelt. Gezond eten en voldoende beweging kan het risico om type 2 te krijgen verkleinen en met een gezonde levensstijl is het zelfs mogelijk om hiervan te genezen.

Diabetes type 1 daarentegen komt voort uit een fout in het immuunsysteem. Deze vorm van diabetes heeft niets te maken met je eetgedrag en is niet te genezen. Uiteraard is het evengoed erg belangrijk om gezond te leven wanneer je aan deze vorm van diabetes lijdt.

Deze bijeenkomst stond in het teken van de Ramadan, welke op 23 maart ’23 begint. Wat betekent het wanneer je wilt vasten, maar suikerziekte hebt? Het is niet zo dat vasten onmogelijk is wanneer je lijdt aan suikerziekte. Wel is het belangrijk om voordat je gaat vasten je huisarts te raadplegen. Iedere persoon is anders en het ligt aan de persoonlijke situatie  of het verstandig is om te vasten. Geef daarom gehoor aan het advies van je huisarts en volg dit ten alle tijden op!

Deel deze pagina: